Maria Es

Deze tentoonstelling van Maria Es in Beijing wordt gesponsord door de Bours Groep Maastricht NL. www.bours.nl

 

Maria Es wordt in 1949 geboren in Itteren, een kleine boerengemeenschap in de uiterwaarden van de Maas op de grens met België. De kunstenares woont en werkt afwisselend in Amsterdam en Berlijn.
De ongerepte natuur, de kleine gemeenschap van sterke boerenmensen, het wonen op de scheidslijn tussen twee landen en vooral de talrijke overstromingen van de Maas, zijn van grote invloed geweest op haar ontwikkeling als kunstenaar. Beeldend verhaalt zij op een ongewone manier over de tijd die wij met onszelf en elkaar doorbrengen tussen geboren worden en het moment waarop wij deze wereld weer voorgoed verlaten. De rivier de Maas is daarbij haar grote inspiratiebron. Gedreven door een verlangen om net als de rivier de Maas buiten haar oevers te treden, gaat Maria Es op zoek naar een nieuw ‘overstromingsgebied’. Berlijn wordt uiteindelijk haar tweede thuis, met respect voor haar geboorteplaats Itteren waar het allemaal begon. Verlost van de dwang origineel, vernieuwend en voorwaardenscheppend te willen zijn, verhaalt zij van een gevoelde tijdgeest; iedereen onderweg in zijn eigen nomadische bestaanIn 2006 verschijnt het Kleine Paard als nieuw motief in haar werk.

Das Kleine Pferd im Labyrinth ©

Het Kleine Paard als zinnebeeld voor kracht en vitaliteit. De symboliek van het paard beroert ons. Een aanvankelijk ongekende weg wordt steeds meer de jouwe, dat is het bijzondere van een mensenleven. Een levensweg die gaandeweg een eigen verhaal vertelt.
Uniek en zonder weerga jouw verhaal.

Het leven voorgesteld als een labyrinth. Soms met aanwijzingen en muurtjes waar je gemakkelijk overheen kunt stappen. Dan weer paden met ondoordringbare hoge afscheidingen. Soms moet een pad meerdere keren bewandeld of vanuit verschillende richtingen gelopen worden om een weg te volbrengen. Wie kent niet het gevoel te verdwalen. De weg kwijt raken en de draad weer opnieuw oppakken.
Stiksels, elk steekje is een deel van een seconde, rijgt langzaam en dan weer snel onze tijd van leven aan elkaar.
Maria Es 2014

Meer info over Maria Es: www.mariaes.nl

Ik ben geïnteresseerd in de werken van deze kunstenaar