Marian de Jong

De schilderijen van Marian de Jong zijn “explosies van kleur”. Kleur is het allesoverheersende thema, het materiaal bepaalt vorm, expressie en sfeer. Ze maakt vrolijke schilderijen, vol kleur en dynamiek. Haar schilderijen lijken een onstuimige zoektocht naar de grenzen van het materiaal. Figuratieve elementen of verwijzingen ontbreken en zijn niet nodig. Zij laat zich inspireren door sfeer en kleuren. Dat blijkt ook uit de titels; veel werken zijn ‘zonder titel’, maar er komen ook verwijzingen voor naar plekken of naar muziek. Hoewel ze vroeger veel landschappen aquarelleerde, werkt ze tegenwoordig abstract en het liefst in grote formaten. Zij heeft een voorkeur voor acryl. Dat medium is heel geschikt voor haar snelle en impulsieve manier van werken.

Hoewel haar levenshouding een zeker optimisme voor de toekomst inhoudt, is in de schilderijen geen bedoeling of boodschap. In haar werk is expressie en persoonlijke ontwikkeling belangrijk. Haar werk wordt steeds gedisciplineerder en geconcentreerder. Er is duidelijk een onderzoekende houding in te onderkennen, die gekoppeld is aan een zoeken binnen de grenzen van de kleur. Iedereen kan er zijn/haar wereld in projecteren en zo tot persoonlijke interpretaties komen.

Marian de Jong heeft een achtergrond als landschapsarchitect. Tijdens haar studie in Wageningen kwam ze ook professioneel met kleur in aanraking. Niet alleen het werken met kleur in ontwerpen maar ook de waarneming van het landschap als object van planning en ontwerp heeft aspecten waarbij kleur een belangrijke rol speelt. Het licht, de wisseling der seizoenen maar ook het plantmateriaal dat een landschapsarchitect gebruikt in het ontwerp, zijn aspecten waarbij kleur een rol speelt.

Ik ben geïnteresseerd in de werken van deze kunstenaar