Mariët Hylkema

Mariët is geboren in Hillegom (1955). Haar geboortedorp ligt een paar kilometer van zee en midden in de Bollenstreek. Hier is haar passie voor natuur en kleur ontstaan. Na haar sociaalpedagogische studie in Amsterdam vestigt zij zich in de stad Leiden. Hier volgt zij cursussen op het gebied van tekenen, schilderen, beeldhouwen en coaching en geeft schilderlessen aan kinderen en volwassenen.  

Haar aanpak kan het best omschreven worden als een zoektocht naar kleurencombinaties, vormen en lijnen. De verf wordt laag over laag aangebracht. Persoonlijke indrukken, emoties en gevoelens spelen de hoofdrol. Soms is een schets met waterverf voldoende om deze schets als basis te gebruiken voor een nieuw schilderij.

 

Mariët verbreedt haar horizon door op pad te gaan. Bijvoorbeeld haar reis naar Jordanië (1995) waar het roze zandsteen en paarse tinten van de woestijnen domineren. De vakanties met haar gezin in Zuid-Frankrijk waar de heldere gele okers vandaan komen. De ervaring met het Noorderlicht in Noorwegen (2017) maakt zodanig indruk, dat het experimenteren met de kleuren groen en het roze-magenta nieuw is in haar werk. Mariët schildert op schilderslinnen met acrylverf. Vaak in combinatie met zelfgemaakte verf op basis van natuurlijke pigmenten. Elk schilderij heeft een eigen verhaal. Ze ogen abstract. Reflecteren gevoelens en emoties. Ze verrassen je !  

Exposities in o.a. Den Haag, Lisse, Warmond, Katwijk, Leiden, Breda, Rotterdam. 

Schilderijen zijn opgenomen in privécollecties in o.a. Amsterdam, Leiden, Oegstgeest, Dordrecht, Amstelveen, Uddel, Voorschoten, Wassenaar, Den Haag, Rotterdam, Milaan en Sydney.