Hendrike Huijsmans

Als beeldend kunstenaar maak zowel vrij werk als werk in opdracht. Mijn atelier en werkplaats zijn gevestigd in het zeeuwse Wolphaartsdijk.
Op 29 juli 1959 ben ik geboren in het warme en kleurrijke Nigeria. Het leven speelde zich er buiten af op blote voeten. Toen ik 7 was verhuisde ons gezin terug naar Nederland waar we in Tilburg gingen wonen.
Na het VWO heb ik landbouwplantenteelt gestudeerd aan de Landbouw Universiteit in Wageningen waarna ik in Zeeland ben gaan wonen en werken.
Eind jaren ’90 volgde ik in Sint Niklaas in België een opleiding schilderkunst hogere graad. Een degelijke opleiding die begon met het schilderen van stillevens en modellen maar later ook met aandacht voor abstract werk. Binnenhuiskunst deed ik als bijvak. Ook volgde ik diverse workshops op kunstzinnig gebied.
Het contrast tussen geometrische patronen en organische vormen is voor mij ongelooflijk spannend. Vrije vormen die zich groeiend en zoekend aan het stramien lijken te ontworstelen boeien mij mateloos.
Aanvankelijk werkte ik in het platte schildersvlak. Tegenwoordig ben ik vooral gericht op het maken van monumentale objecten.
Graag werk ik met verschillende materialen en gemengde technieken. Hout tegenover staal verhoogt de spanning, fonkeling van licht in glas geeft extra dimensie, eigenschappen en kleuren van kunststof zijn bijzonder geschikt in de buitenruimte.
Beelden maak ik zowel eigenhandig in mijn werkplaats als in samenwerking met gespecialiseerde bedrijven.
Mijn schilderijen en ruimtelijke werken zijn bijna altijd kleurrijk en van royaal formaat. Zij worden volgens een opgezet plan uitgevoerd. Tijdens het maken kan er nog veel veranderen maar het doel ligt altijd vast. De werken hebben meestal een verhaal in zich.

Klik hier voor Hendrike’s concept voor Kunst op Windmolens. (pdf met concept opent in nieuw venster)