Jos Schelfhout

Achtergrond/ Historie:                                                                                                                  

Jos Schelfhout (1953) is kunstschilder en woont sinds 1980 in Bergschenhoek. Hij is opgegroeid in Oisterwijk (Brabant).

In de afgelopen jaren heeft hij een verscheidenheid aan stijlen ontwikkeld.

Vanaf 1995 heeft hij bij vele kunstenaars les gehad in hun atelier en vanaf 2008 gedurende 4 jaar les bij kunstschilder Jan van Lokhorst te Gouda. Bij hem is zijn manier van schilderen veel vrijer en abstracter geworden. Het schilderen is als hobby ontstaan, maar sinds augustus 2013 heeft Jos zijn droom ingevuld en is hij kunstschilder geworden.

 

Omschrijven van zijn werk:
De essentie bij het schilderen voor Jos is het omzetten van emotie naar kleuren en vormen op het doek. Schilderen is voor hem: kijken, emotie, kleur, expressie.

Zijn werken kenmerken zich dan ook als zeer kleurrijk, expressief en meestal abstract.

De ene keer gaat hier voorbereiding aan vooraf, de andere keer begint hij direct met schilderen en gaat dan op ontdekkingstocht. De balans zoekend tussen controle en volledig los gaan. Meestal zonder kwast. Soms houdt hij zich aan het beeld dat hij voor ogen heeft, meestal laat hij dat los en wordt het een totaal ander werk. Details en grovere vlakken wisselen elkaar af. Sommige werken zijn rustig, andere werken zijn druk. In de regel gaat het er snel en “heftig” aan toe.

Thans worden er vaak Action Paintings gemaakt, dit is bij Jos letterlijk “gooien en smijten met verf”. Hierbij is Jos  geïnspireerd door : Jackson Pollack en Sam Francis.

 

Exposeren:
Door op kunstmarkten te staan heeft hij contact met de mensen die zijn schilderijen mooi vinden en ook niet mooi vinden. De reacties van beiden inspireren hem. Het meeste geniet hij als de mensen “energie krijgen” van zijn schilderijen.

Zowel kunst maken als naar kunst kijken kan een verrijking van je leven zijn: Het brengt kleur in je leven en roept emotie op.

Zijn schilderijen zijn te zien op veel kunstmarkten (o.a. Rembrandt Art Market in Amsterdam en Sous-Terre in Aalsmeer) en enkele lokale exposities.

 

Website: alle schilderijen zijn te zien op  www.jos-schelfhout.nl